Szökőkút általános ismertetés

Az örökké változó csoda: a víz

Külföldi nyaralások, üzleti utak alkalmával irigykedve néztük, csodáltuk a közterületeket, rendben tartott parkokat oly hangulatossá tevő vízi látványosságokat. Az elmúlt években városainkban is egyre nagyobb teret hódítanak  a látványos, modern technikával felszerelt és működtetett szökőkutak.

 

Csodáljuk kialakításukat, órákig is elnézzük a víz játékát, de vajon elgondolkodtunk-e valaha azon, hogy hogyan is működnek, miként nyerik el végleges formájukat?

 

A szökőkutak tervezése a rajzasztalon kezdődik. A vízgépész tervezőnek az építészekkel és kertészmérnökökkel közösen kell megálmodnia a látványt, a városképbe, közparkokba vagy az épületbe illő formát. Sokszor azonban egy-egy természeti forma (tó, mesterséges vízfelület) adja a kiinduló alapot a kút megtervezéséhez.

 

A közterületi szökőkutak esztétikai értékét alapvetően két fontos tényező adja: az építészeti kialakítás, valamint a mozgó, állandóan változó vízkép, amit gyakran hang és fényjáték kísér. A jövő szökőkútjait a rengeteg vízmennyiség megmozgatása mellet a vízfelületre vetített video és lézer show -val kiegészítve kell elképzelni, melyeket már a multimédiás szökőkút „megnevezés” illet.

 

Akár hagyományos, akár modern szökőkútról van szó, fontos szerkezeti elem a medence, mely meghatározza a szökőkút összképét, kialakítása (rejtett vagy látszó medence) nagyban befolyásolja a vízképek alkalmazhatóságának lehetőségét.

 

A vízgépészet fontos része a fúvókák optimális működéséhez szükséges vízmennyiséget és nyomást előállító szivattyú, a visszakeringtetett víz mechanikai szűrését biztosító homokszűrő berendezés, továbbá a medence vízszintjét ellenőrző szondaegység és az általa vezérelt automata feltöltő rendszer, ami a párolgási és egyéb veszteségek folyamatos pótlását biztosítja. Természetesen fontos még a rendszer algásodásának megakadályozása és fertőtlenítése, melyet vegyszeradagoló berendezés és UV szűrő berendezés beépítéssel biztosíthatunk.

 

A gépészet elhelyezésére szükség van egy gépházaknára vagy egy gépészeti helyiségre, melynek méretét mindig a szökőkút gépészeti igénye határozza meg. A gépházhelyiségbe kell biztosítani a rendszer működéséhez szükséges közműveket: víz, csatorna, elektromos áram.

 

A megcsodált vízi látványosságok vízjátékát egy ipari célszámítógép, egy un. PLC vezérli az egyes szökőkutak részére írt saját egyedi program alapján.

 

Álmodjunk közösen szökőkutakat, vízeséseket, hogy mindig a legszebb arcát mutathassa az örökké változó csoda: a víz.